Groen dak wilde bloemen

Dat een groendak enkel kan bestaan uit sedum is een grote misvatting. Er zijn vele verschillende manieren om je dak te voorzien van groen middels bloemen en biodiversiteit.

Om je wat meer uitleg te geven over de verschillende aanwezig vormen van groen op je dak hebben we daarom deze blog geschreven.

Zo weet je na het lezen van deze blog wat de mogelijkheden zijn van de meest uiteenlopende vormen van bloemen op je dak. We zullen in totaal drie verschillende soorten groendaken met wilde bloemen bespreken.

Wist je dat: extensieve groen daken ook beloopbaar zijn?

groendak voor vlinder met wilde bloemen

De wilde bloemen mat: siergrassen en wilde bloemen

Wanneer je op zoek bent naar bloemen op je dak dan zou de zogeheten wilde bloemen mat wel eens een mooie match kunnen zijn. 

Deze mat is namelijk voorzien van een variëteit aan verschillende soorten siergras en vele bloemen. Kleur in overvloed met dit ‘’groene dak’’. Wegens het feit dat er veel verschillende soorten bloemen op dit groendak te vinden zijn zorgt dit ook direct voor een bijdrage aan de biodiversiteit omdat dit soort groendak de aandacht trekt van bijen en vlinders.

Wat vind ik precies terug op dit groene dak?

Zoals de naam van dit groen dak al aangeeft, wilde bloemen mat, vind je op dit groendak meer dan twintig soorten wilde bloemen. Naast de bloemen zijn er verschillende zogenoemde siergrassen.

Voor welke soort daken is dit groendak geschikt?

De wilde bloemen mat is geschikt voor hellingen tot maximaal 10 graden. Wanneer je dak meer helling heeft dan 10 graden dan adviseren we je om een ander groen dak te nemen.

Groendak voor vogels en bijen vol bloemen

Doordat bijen en vlinders in hoog tempo sterven werd het tijd voor een groendak dat speciaal gericht is op het behoud van bijen en vlinders. Want waar zijn we zonder deze vrolijke vliegende vrienden?

Bijen en vlinders zijn namelijk een essentieel onderdeel in het behoud van biodiversiteit en voedselproductie.

Wat vind ik precies terug op dit groendak?

Het groendak voor bijen en vlinders is er een van vele verschillende soorten beplantingen. Op dit dak vind je tot wel 40 planten en kruiden, 5 tot 7 siergras soorten en daarnaast in totaal nog 4 soorten sedum.

Voor welke daken is dit groendak geschikt?

De vogel en vlinder mat is geschikt voor groen daken tot maximaal 10 graden helling. Het dak dient één tot twee keer per jaar gemaaid te worden.

Groendak voor vogels en vlinders met wilde bloemen

Volgeldak vol met wilde bloemen

In samenwerking met de Vogelbescherming in Nederland is er een speciaal groen dak ontwikkeld voor voor vogels met wilde bloemen. Hoe tof en mooi tegelijkertijd is dat? 

De zogenoemde ‘’vogelmat’’ bestaat uit vele verschillende soorten vegetatie die de volgens in onze omgeving heerlijk vinden.

Daarnaast wordt er een heus vogelhotel gecreëerd; nestkastjes, een insectenhotel en een vogelbadje.

Welke begroeiing vind ik terug op het vogel dak?

Op het groendak vind je tot wel 25 soorten grassen van inheemse origine. Naast de grassoorten zijn er wilde bloemen en kruiden te vinden op het groendak. Alles wat een vogel zou willen in de perfect samengestelde leefomgeving. 

Waar rekening mee houden bij dit groendak?

Het groendak dat speciaal voor de vogels is gecreëerd is geschikt voor daken met een dakhelling tot maximaal 10 graden.

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het dak minstens 225kg/m2 gewicht kan dragen. Dit groen dak is bijvoorbeeld minder geschikt voor een klein oppervlak zoals een kliko.

Kunnen we je helpen?

Gert-Jan van Groendakspecialist.nl helpt je graag verder wanneer je je oriënteert op de aanleg van een groen dak. Heb je een vraag of zijn er nog zaken onduidelijk voor je? Aarzel niet, we helpen graag. 

De-specialisten-van-groendakspecialist-tijdens-klus

070 - 20 42 092