Dakgrind

Dakgrind

Dakgrind ligt op veel daken. Dakgrind werd vanuit vroeger altijd gelegd op een dak omdat de dakbedekking daardoor een langere levensduur had. Door het dakgrind slijt de dakbedekking dus minder snel.

‘’Wist je dat dakbedekking zijn garantie verliest tussen de vijftien en de vijfentwintig jaar?”

Dakgrind wordt ook gelegd omdat dit zorgt voor ballast en een vorm van tegendruk waardoor de dakbedekking op zijn plek blijft “liggen”. De bitumen delen waaien hierdoor niet weg of verplaatsen zich niet door weer of wind.

Dakgrind ligt op enorm veel daken. Echter, de laatste jaren zien we ook steeds meer daken terug met enkel bitumen erop. Het is tegenwoordig mogelijk om een dak met enkel dakgrind te plaatsen doordat de kwaliteit van het bitumen is toegenomen en de manier van het aanleggen van het bitumen sterk is verbeterd.

De nadelen van dakgrind

Dakgrind heeft enkele nadelen:

  1. Gemiddeld weegt dakgrind 75 kilogram per vierkante meter
  2. Dakgrind houdt enorm veel warmte vast, ook wanneer de zon onder gaat. De ruiten onder daken met dakgrind blijven hierdoor veel langer warm dan wanneer er geen dakgrind blijft liggen.

Groendak terwijl je dakgrind hebt

Wanneer je nu nog dakgrind hebt liggen op je dak, en je denkt erover om een groendak aan te (laten) leggen, dan dient het grind verwijderd te worden. 

De meest efficiënte en veilige manier om het grind te laten verwijderen doe je met behulp van een stofzuiger. Het grind verwijderen met behulp van een stofzuiger is veilig wegens het feit dat de dakbedekking niet beschadigd op het moment dat het grind wordt verwijderd. 

Let op: wanneer je het dakgrind verwijderd met een schep dan is er kans op beschadiging van de dakbedekking door de scherpe punt van de schep. Lekkages kunnen hiervan het gevolg zijn.

Afvoer groen dak

Wanneer je hebt besloten dat het grind van het dak gehaald gaat worden dan moet het natuurlijk ook afgevoerd worden. Er komt namelijk een flinke bult grind van dat dak af op het moment dat het wordt afgevoerd. 

Doe je het zelf? Dan wordt het dakgrind meestal bij de stort afgeleverd. Het milieu wordt hierdoor extra belast, omdat het er teerresten aan het dakgrind zitten. 

Je kunt het dakgrind ook laten afvoeren wanneer je het dakgrind laat verwijderen door een professionele partij.

Dakbedekking vervangen

In veel gevallen, wanneer het dakgrind afgevoerd is, is het een goed idee om de dakbedekking te vervangen. Het grind slijt namelijk door de warmte in de dakbedekking. Doordat het grind slijt in de dakbedekking, kun je last krijgen van lekkage wanneer je het grind verwijderd. Daarnaast, wanneer het grind wordt verwijderd, verdwijnt de ballast op het dak. Balken krijgen dan iets minder druk, waardoor het dak gaat “werken”. 

Wanneer er een groen dak wordt gelegd op dakbedekking welke niet is vervangen, dan kan de dakbedekking makkelijker scheuren. We hebben het dan met name over dakbedekking welke ouder is dan tien tot vijftien jaar. 

Wanneer het dan gaat lekken, bijvoorbeeld door een scheur, dient het groendak verwijderd te worden. Dan ben je nog een stuk verder van huis, zoals we dat zo mooi zeggen.

Solide opbouw

Gert-Jan concludeert met het feit dat er volgens hem een solide opbouw is wanneer je besluit om een dak met dakgrind “om te bouwen” naar een dak met een groendak. 

Het stappenplan ziet er als volgt uit:

  1. Laat het oude dakgrind op een veilig wijze verwijderen;
  2. Vervang de dakbedekking, zeker wanneer deze ouder is dan tien of vijftien jaar;
  3. Leg het groendak aan, eventueel met zonnepanelen

Hulp nodig tijdens een van deze stappen? Wij staan je graag bij. We hebben namelijk een ontzettend groot netwerk opgebouwd waarmee we je van A tot Z kunnen ontzorgen tijdens de afvoer of aanleg van grind, dakbedekking of een groendak.

070 - 20 42 092