Stappenplan groendak aanleggen

Op deze pagina leggen we je alles uit over hoe je zelf een groen dak kunt aanleggen. Stap voor stap nemen we alles met je door. Zo ben je zelf prima in staat om je eigen groen dak aan te leggen.

1. Hoe bereid ik de installatie voor?

Let op de veiligheidseisen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).

Maak een realistische planning qua transport, mensen die je nodig hebt en materialen

Wijs een locatie aan waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.

Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

2. Wat doe ik als mijn groendak arriveert?

Zet de pallets met vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw.

Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.

Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.

Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

Groen-dak-close-up

3. Instructievideo

Wanneer je de voorbereidingen hebt getroffen dan kun je aan de slag! We hebben daarom alvast een instructievideo toegevoegd waarmee je duidelijk een beeld krijgt van hoe een groendak aangelegd dient te worden.

Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust aan specialist Gert-Jan, hij helpt je graag verder.

Hieronder leggen we het tekstueel ook nog even uit.

Stap 1 – Schoonmaken van het dak

Zorg dat er geen vuil, afval of andere materialen op het dak liggen. Veeg het dak netjes schoon met een bezem. Het is belangrijk om te controleren of de dakbedekking nog intact is om zeker te weten dat het dak waterdicht is.

STap 2 – Wortelwerende folie aanbrengen wanneer noodzakelijk

Controleer van te voren altijd of het dak wortelwerend is. Wanneer dit niet het geval is, dan is het noodzakelijk om een wortelwerende folie aan te brengen. Leg de werende folie aan in dezelfde richting als de pijl. Het is belangrijk dat de folie goed aansluit. 50 centimeter overlap van de folie is zeker aan de raden.

Stap 3 – Drainagelaag aanbrengen over de wortelwerende folie

De drainagebanen mogen haaks uitgerold worden over de wortelwerende folie (zie de richting van de pijl). Het filtervlies dient als overlap van 10 centimeter tussen de drainagebanen. Bedek hiermee de naden als de drainagebanen naast elkaar gelegd worden.

Bereid het snijden van de naden voor op een plek waar de dakbedekking niet beschadigd.

Bij het punt waar hemelwater wordt afgevoerd dient er een stuk uit de drainagelaag gesneden te worden. Zorg ervoor dat je middels een bladvanger voorkomt dat er vuiligheid in de afvoer komt

Stap 4 – Scheidingsprofiel aanbrengen (optioneel)

Het scheidingsprofiel dient als scheiding tussen het groendak en de grindstrook welke aangelegd dient te worden bij de randen van het dak. 20 tot 30 centimeter afstand vanaf de rand is een goede positie op de grindstrook op te plaatsen. Het voet van het scheidingsprofiel mag geplaatst worden aan de kant van de grindstrook en dus niet aan de kant van het groendak.

Stap 5 – Substraatrol aanbrengen

De substraatrollen mogen weer haaks uitgerold worden over de drainagebanen. Volg de richting van de rode pijl. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de substraatrollen goed op elkaar aansluiten, deze zijn namelijk zonder overlap. Voordat het groendak daadwerkelijk geplaatst wordt is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de substraatrollen helemaal vochtig worden gemaakt.

Stap 6 – Vegetatiematten aanbrengen

Rol de vegetatiematten uit over de substraatrol, haaks op de substraatrol (let wederom op de richting van de pijl). Hou er altijd rekening mee dat je het uiteinde van de vegetatiemat boven hebt wanneer je begint met uitrollen. Soms is het nodig om een stuk af te snijden, hiervoor werkt een zaagje of kartelmes erg goed. Tip; bewaar de afgesneden stukken voor eventuele opvulling.

Stap 7 – Grind aanbrengen

Breng de grindlaag netjes aan in de gecreëerde strook tussen het groendak en de dakrand. Verdeel het grind netjes zodat het overal op dezelfde hoogte ligt.

Stap 8 – Irrigeren

Nu het groendak ligt wordt het tijd om de matten goed nat te maken, een erg belangrijk stap in het proces. Het natmaken van het groene dak is noodzakelijk in verband de doorworteling van het groendak in de onderliggende substraatmatten. Is het een droge periode? Kies er dan voor om regelmatig je dak van water te voorzien om uitdroging te voorkomen.

Stap 9 – Onderhoud en bemesting

Twee keer per jaar dient het groendak bemest te worden. Zo zorg je ervoor dat het dak gezond blijft en dat je de potentie van jouw dak maximaal benut. Eind april en begin september zijn de ideale perioden om te gaan bemesten.

070 - 20 42 092