Groen dak temperatuur

Wanneer je je oriënteert op de aanleg van een groendak dan kom je er waarschijnlijk achter dat de eventuele toename van isolatie ervoor zou kunnen zorgen dat de temperatuur in de zomer en in de winter beter beheersbaar blijft binnenshuis.

Met andere woorden, in de zomer zou het door het groendak beter gekoeld blijven en in de winter zou de kou buiten gehouden kunnen worden waardoor de stookkosten lager blijven in de winter. Maar hoe zit dat nou echt? In dit artikel gaan we het erover hebben.

In plaats van een isolerende werking spreken we over een regulerende werking van de warmte en de kou door een groendak.

Het reguleren van de temperatuur van een dak in de zomer

Wanneer er reguliere dakbedekking op het dak ligt dan kunnen er flinke temperatuur fluctuaties in de temperatuur binnen ontstaan.

De kleur van het dak, dat vaak grijs is, zorgt ervoor dat de warmte wordt geabsorbeerd. Met een groen dak wordt het zonlicht juist gereflecteerd op het moment dat er zon op het dak komt. Zo wordt de warmte in de zomer beter gereguleerd en blijft het binnen koeler.

Bij kou is het regulerende effect van het groendak minder wegens het feit dat het groendak vocht vasthoudt. Kies je voor een groen dak met wilde bloemen, grassen of kruiden? Dan is er een betere warmteweerstand, wegens de substraatlaag die dikker is, waardoor alsmede in de winter de verwarming niet zo hard hoeft te werken.

Wil je zelf een groen dak aanleggen? Bekijk onze webshop dan eens.

De temperatuur met een groen dak in de zomer

Zoals je je kunt voorstellen wordt een dak warmer wanneer het buiten ook warmer wordt. Voor jouw beeldvorming, het kan in de zomer tot wel 90 graden Celsius worden op een dak waar geen beplanting op zit.

Wanneer er een groendak wordt aangelegd dat komt er als het ware een extra laag dakbedekking op het groendak waardoor het dak dik inclusief de dakbedekking een stuk dikker wordt en daardoor minder warmte doorlaat.

Ligt er dan daadwerkelijk een groendak? Dan stabiliseert de temperatuur op zo’n 37 graden Celsius waardoor de warmte binnen wegblijft. Je kunt je voorstellen dat het sedum, dat een flink dikte en dichtheid heeft en wanneer het volgezogen is met water, veel warmte tegenhoudt.

De temperatuur met een groen dak in de winter

Daarnaast wordt een dak natuurlijk ook kouder op het moment dat het in de winter buiten ook koud wordt. Met een groendak schommelt de temperatuur, net zoals in de zomer, op het dak minder waardoor het binnen minder koud wordt. Afhankelijk van het groendak dat je plaatst wordt de kou beter gereguleerd waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.

Je zou dan zeggen dat er in de winter minder gestookt hoeft te worden wanneer je een groendak als extra isolatie op je dak hebt liggen waardoor de temperatuur in huis ‘’hoger’’ wordt of minder snel afkoelt. Het hangt er vanaf hoeveel er precies geïsoleerd wordt door het groendak, iets dat moeilijk precies te zeggen is. Aan ‘’grond’’ kan immers geen formele rekenwaarde qua isolatie worden toegekend.

Je kunt je waarschijnlijk inbeelden dat een nat groendak andere isolatiewaarden heeft dan een compleet droog groen dak. Het is dus lastig om een precieze isolatiewaarde te geven van een groen dak omdat er veel verschillende variabelen in het spel zijn.

PS. Wist je dat lopen op een bevroren groen dak niet handig is?

070 - 20 42 092