Wanneer kan ik het best een groen dak aanleggen?

Je kunt er in principe voor kiezen om je groen dak gedurende het gehele jaar aan te leggen of aan te laten leggen. Er zijn echter wel perioden die meer geschikt zijn dan anderen om je dak groen te maken of te ‘’zaaien’’. Zo leg je je groen dak het best aan in de lente of juist in de herfst. We leggen je hieronder uit waarom.

Welke periode is het best om een groen dak aan te leggen? 

Zowel de lente als de herfst zijn een goede keus voor de ontwikkeling van de sedumplantjes omdat dit de beste seizoenen zijn voor de plantengroei. Een reden om niet voor de zomer te kiezen als beste aanlegperiode is het feit dat de sedumplanten uit zouden kunnen drogen. 

Let wel op; bij goed beleid kan er prima een groen dak worden aangelegd in de zomer. Een specialist op gebied van groene daken zal je dan ook adviseren over bewatering en eventuele andere zaken bij aanleg van het groene dak in de zomer. 

Groen dak aanleggen in de lente

Uiteraard, zoals je al verwacht had, is de lente de allerbeste periode voor het aanleggen van je groen dak. En wel om de volgende redenen:

  • In de lente groeit je groendak en het sedum erop nou eenmaal het hardst
  • Het groendak zit tijdens de zomerperiode goed geworteld wanneer je het hebt aangelegd in de herfst waardoor je kunt genieten van de verkoeling wanneer nodig
  • De natuur helpt goed mee om je dak in de eerste periode, wanneer het nog wat meer water nodig heeft, vochtig te houden.

Groen dak planten in de herfst

Wanneer je je groendak plant in de herfst dan heeft dit erg mooie voordelen voor de wortelgroei van het sedum. De herfst is namelijk bij uitstek geschikt voor de groei van de wortels. 

Tip: let er wel op dat je dak altijd vrij blijft van bladeren in de herfst om narigheid te voorkomen, net zoals je dat ook doet op een grasveld.

Groen dak aanleggen in de winter

Wanneer je overweegt om een groen dak te laten aanleggen in de winter dan is het erg belangrijk om rekening te houden met het feit dat er bij vorst absoluut niet gewerkt kan worden aan de aanleg van een groen dak. Zoals je je kunt voorstellen zal de groei en het uitschieten van het sedum ook iets langer op zich laten wachten tijdens de winterperiode.

Groen dak aanleggen in de zomer

Wanneer we het hebben over de tegenovergestelde periode van de winter, de zomer, dan is juist de bewatering van het groendak ontzettend belangrijk nadat deze is aangelegd. Ten koste van alles dient uitdroging voorkomen te worden. Dagelijkse bewatering van het groen dak is zeer belangrijk op het moment dat het groen dak in de zomer is aangelegd. 

Het is prettig om in de zomer aan de slag te gaan op een dak qua klimaat, je hebt geen last van vochtige daken en de temperatuur om te werken is vaak aangenaam. 

Tip in de zomer met het aanleggen van een groen dak: het kan in de zomer erg heet worden waardoor het Bitumen (de dakbedekking) smelt. Wanneer je dan op het dak gaat lopen dan neemt de kans op lekkage toe. Het is niet per se verstandig om een groen dak aan te leggen tijdens deze periode.

Kunnen we je helpen?

Gert-Jan helpt je graag verder wanneer je je oriënteert op de aanleg van een groen dak. Heb je een vraag of zijn er nog zaken onduidelijk voor je? Aarzel niet, we helpen graag. 

070 - 20 42 092