Wanneer kan ik het best een groen dak aanleggen?

Je kunt er in principe voor kiezen om je groen dak gedurende het gehele jaar aan te leggen of aan te laten leggen. Er zijn echter wel perioden die meer geschikt zijn dan anderen om je dak groen te maken of te ‘’zaaien’’. Zo leg je je groen dak het best aan in de lente of juist in de herfst. We leggen je hieronder uit waarom.

Vrijblijvend advies nodig over een groendak? Wij helpen je graag.

Welke periode is het best om een groen dak aan te leggen? 

Zowel de lente als de herfst zijn een goede keus voor de ontwikkeling van de sedumplantjes omdat dit de beste seizoenen zijn voor de plantengroei wegens enerzijds de aanwezigheid van vocht en anderzijds de temperatuur.

Let wel op; bij goed beleid kan er prima een groen dak worden aangelegd in de zomer maar ook in de winter. Een specialist op gebied van groene daken zal je dan ook adviseren over bewatering en eventuele andere zaken bij aanleg van het groene dak in de zomer en anderzijds de bevordering van de groei van het groene dak in de winter.

Groen dak aanleggen in de lente

Uiteraard, zoals je al verwacht had, is de lente de allerbeste periode voor het aanleggen van je groen dak. En wel om de volgende redenen:

  • In de lente nemen de zonuren weer toe. Zonuren = groei!
  • Het groendak zit tijdens de lenteperiode goed geworteld wanneer je het hebt aangelegd in het vorige jaar. Voedingsstoffen kunnen dus goed opgenomen worden door de sterke wortels.
  • De natuur helpt goed mee om je dak in de eerste periode, wanneer het nog wat meer water nodig heeft, vochtig te houden.

Groen dak aanleggen in de zomer

Wanneer we het hebben over de zomer, dan is juist de bewatering van het groendak ontzettend belangrijk nadat deze is aangelegd. Ten koste van alles dient uitdroging voorkomen te worden. Dagelijkse bewatering van het groen dak is zeer belangrijk op het moment dat het groen dak in de zomer is aangelegd om ervoor te zorgen dat de wortels kunnen aarden.

Het is prettig om in de zomer aan de slag te gaan op een dak qua klimaat, je hebt geen last van vochtige daken en de temperatuur om te werken is vaak aangenaam. 

Tip in de zomer met het aanleggen van een groen dak: het kan in de zomer erg heet worden waardoor het Bitumen (de dakbedekking) smelt. Wanneer je dan op het dak gaat lopen dan neemt de kans op lekkage toe. Wees dus voorzichtig.

Groen dak planten in de herfst

Wanneer je je groendak plant in de herfst dan heeft dit erg mooie voordelen voor de wortelgroei van het sedum. De herfst is namelijk bij uitstek geschikt voor de groei van de wortels. 

Tip: let er wel op dat je dak altijd vrij blijft van bladeren in de herfst om narigheid te voorkomen, net zoals je dat ook doet op een grasveld. Het sedum kan, wanneer er bladeren op het gras liggen, verstikken en de bladeren ontnemen sedum het licht.

Groen dak aanleggen in de winter

Wanneer je overweegt om een groen dak te laten aanleggen in de winter dan is het erg belangrijk om rekening te houden met het feit dat er bij vorst niet gewerkt kan worden aan de aanleg van een groen dak. Het sedum kan namelijk niet uit de grond gehaald worden wanneer het vriest.

Wanneer de dooi heeft ingezet kan het groen dak prima aangelegd worden in de winterperiode.

Zoals je je kunt voorstellen zal de groei en het uitschieten van het sedum ook iets langer op zich laten wachten tijdens de winterperiode.

Kunnen we je helpen?

Gert-Jan helpt je graag verder wanneer je je oriënteert op de aanleg van een groen dak. Heb je een vraag of zijn er nog zaken onduidelijk voor je? Aarzel niet, we helpen graag. 

070 - 20 42 092