Hoe zit het met de waterafvoer van een groendak?

Een van de belangrijkere voordelen van het aanleggen van een groendak is het vermogen van een groen dak om water te bergen om zo het hemelwaterafvoer meer geleidelijk te laten verlopen. 

In dit artikel zullen we met je bespreken hoe het ‘’traditionele’’ dak water afvoert en hoe een groen dak dit doet, met daarbij alle voordelen van dien. 

Laten we beginnen met het beschrijven van de waterafvoer van een traditioneel dak.

Traditionele afvoer

Een traditionele afvoer, en dan hebben we het over een plat dak, zorgt ervoor dat water via een goot en daarna een regenpijp het riool in wordt gevoerd.

Meestal loopt het water via een kiezelbak de regenpijp in. De kiezelbak zorgt ervoor, middels een roostertje, dat bladeren en grind worden tegengehouden waardoor de regenpijp niet verstopt.

Of het nou een zinken regenpijp, een kunststof regenpijp of een stalen regenpijp is, het water verdwijnt even snel in het riool en komt niet meer terug.

Wanneer het traditionele systeem wordt gebruikt voor de afvoer van water van daken, dan kan dit ertoe leiden dat zowel het dak zelf als het riool de afvoer van het water niet aan kan. 

Het gevolg van bovenstaande situatie is dat of het dak vol blijft staan met water, of dat het riool overstroomt wanneer er hevige stortbuien zijn.

Dat gaat er bij een groen dak toch net wel even anders aan toe!

Afvoer groen dak

In de basis loopt het water er bij een groen dak op eenzelfde manier naar beneden, alleen dan met het groene dak als tussenstation.

Het groendak neemt aanzienlijk deel van het regenwater op. Het sedum (en/of andere planten) zorgen ervoor dat het vocht weer terugkomt in de atmosfeer via verdamping.

Uiteraard kunnen de planten niet al het vocht van het groendak opnemen. Een deel van het water wordt opgenomen in de substraatlaag, dit verdampt uiteindelijk ook weer. 

Als we hierna de balans opmaken dan komt er ongeveer nog tien tot vijftig procent van het regenwater in het riool terecht nadat het water het groendak is tegengekomen. 

Je zult misschien denken dat er een marge van veertig procent tussen zit qua regenwater wat er uiteindelijk in de goot belandt. Het is afhankelijk van het substraat dat wordt gebruikt, welke drainage er wordt toegepast en wat voor soort vegetatie dat er op het dak ligt.

Kunnen we je helpen?

Gert-Jan helpt je graag verder wanneer je je oriënteert op de aanleg van een groen dak. Heb je een vraag of zijn er nog zaken onduidelijk voor je? Aarzel niet, we helpen graag. 

Wil je een groen dak (laten) aanleggen?

Dat kan. Weet je al precies wat je wil en wil je het dak zelf aanleggen? Bekijk dan onze webshop!

Lijkt het je verstandiger om eerst nog even te overleggen met specialist Gert-Jan van Groendakspecialist? Geen enkel probleem. Wij staan je graag vrijblijvend te woord of komen even bij je aan huis om de situatie te inspecteren.

We zijn gevestigd in Den Haag maar helpen mensen in heel Nederland! 

070 - 20 42 092